Nyt joko lähden tai jään?

Mikä siellä työpaikassa pidättelee? Vuonna 2011 annoimme ihmisille neljätoista ominaisuuttaa, ja pyysimme arvioimaan, kuinka tärkeä kukin asia olisi suhteessa ”halukkuuteenne pysyä nykyisessä työpaikassanne tai vaihtaa työpaikkaa?” Tämän listan perusteella työpaikassa pidättelevien asioiden viisi tärkeintä seikkaa olivat

 

työkaverit,

työtehtävät,

työsuhteen turvallisuus,

työnjohto ja

työympäristö.

 

Hieman yllättävästi miesten ja naisten arviot olivat hyvin samankaltaiset. Ainoastaan työpaikan tarjoamia kehitysmahdollisuuksia naiset arvostivat miehiä enemmän – mutta tuo asia ei näyttänyt lopulta olevan kovin tärkeä kenellekään.

 

Jos taas asiaa katsotaan toisesta suunnasta, eli mikä nyt sitten houkuttelisi vaihtamaan, viiden kärki näytti tältä:

 

työn kuormittavuus,

palkka,

uramahdollisuudet,

työnjohto ja

kehitysmahdollisuudet.

 

Toisin kuin työpaikassa pidättelevissä tekijöissä, näissä poistyöntävissä asioissa sukupuolella on väliä. Naisille palkka, esimiehet ja työn kuormittavuus ovat tärkeämpiä asioita kuin miehille.

 

Hieman vaikeatulkintaisesti halua työpaikassa pysymiseen ja lähtemiseen selittävät samat ja eri asiat. Työnjohto löytyy kummaltakin listalta, palkka sen sijaan ei näytä sinänsä pidättelevän, mutta toisaalta vaikuttaa myös lähtöhaluihin.

 

Kuka sitten oli viiden vuoden päästä vaihtanut työpaikkaa? Arvio listoilla korkealla olevien asioiden näkökulmasta keskimääräistä useammin uudessa työssä olivat ne, joille nykyinen palkka, uramahdollisuudet, työympäristö tai kehittymismahdollisuudet olivat edesauttamassa työpaikan vaihtoa. Samaan suuntaan vaikuttivat myös työsuhteen turvallisuuteen liittyvät asiat.

 

Ja mitä sitten? Palkka, ura ja kehitysmahdollisuudet ovat asioita, joita ihmiset arvoivat työpaikan vaihdossa. Ne ovat myös asioita, joihin erilaisilla organisaatio tason päätöksillä voi vaikuttaa, varmasti ainakin vähän enemmän kuin siihen, mitä työkavereista ajatellaan.

Jätä kommentti